Керамична коронка

“Царската короната не тежи, когато я носиш със самочувствие”

Керамините коронки  използвам, най-често, за да възстановя по-дълбоко разрушени зъби или зъби, върху които в миналото е работено многократно.

Самата коронка обвива зъба от всички страни, като по този начин му придава по-голяма здравина и устойчивост за в бъдеще.  

Коронките са подходящи за възстановяване както на предни, така и за задни зъби, заради високата си естетика.


При правилен избор на форма и цвят, те стават неразличими от останалите естествени зъби в усмивката ти.


Коронките изработвам от керамика или цирконий (циркониев оксид). Не изпозлвам метало-керамика, заради по-ниската естетични свойства и по-голямата чупливост на материалите.  

След като при първото посещение съм подготвил зъба за възстановяване, както и при фасетите (линк), планирането и изпълнението се случва изцяло дигитално.


1) Стъпка


Стартираме работа със снемане на дигитален отпечатък.
За целта изпозлвам интраорален скенер, който в секунда запечатва стотици цветни снимки на твоите зъби и захапка, които след минутка съединява в изключително точно 3D цветно изображение.
Няма по-прецизен и по-комфортен за пациентите начин за вземане на отпечатък.


2) Стъпка


След това на компютър, зъботехник планира дизайна на коронката, така че да пасва перфектно към подготвения вече зъб и околните на него зъби.
За изработка на CAD CAM коронка готовият дизайн се изпраща към милинг машината. С помощта на няколко инструмента, изпълнява зададения от нас триизмерен дизайн с точност до микрони.

След това оцветява и изпича керамиката на специална пещ. Целият този процес на изработка е възможно да се случи в един ден.

Често пъти, когато възстановявам предни зъби предпочитам да се спрем на керамични коронки, изработени изцяло на ръка от зъботехник.

В този случай отново използваме дигиталният дизайн като първа стъпка, но самото нанасяне на слоевете керамика се случва на ръка. Всеки слой се изпича в пещ на определени градуси и по този начин получаваме коронки, с изключително висока естетична стойност, богати на вплетени цветове и отлична текстура.


3) Стъпка


Без значение дали става въпрос за CAD CAM или аналогова коронка, последната стъпка от лечението е нейното фиксиране. 

За целта задължително изолирам зъбът, върху който ще работя с кофердам. Той представлява изключително тънко гумено платно, което осигурява перфектна изолация от влага и бактерии върху повърхността на зъба.
Кофердамът е една от задължителните стъпки, за да гарантирам перфектната и дългосрочна фиксация на керамичната коронката върху зъба.

Керамичните корони в действие. Вижте как може подобно лечение да преобрази и вашата усмивката.

запиши час за консултация Разгледай портфолио