Полезно

3 съвета как правилно да се грижите за своите фасети

Софиен Риахи | мар 26, 2019 | Керамични фасети, Полезни съвети
3 съвета как правилно да се грижите за своите фасети

Поддръжката на керамичните фасети е сравнително проста и до голяма степен съвпада с обичайната грижа за здравето на естествените зъби.

Ето и няколко съвета, които ви препоръчвам да спазвате, за да се радвате още дълги години на красивата си нова усмивка:

1) Редовното почистване с четка, паста и конец е закон.

Правилното и редовно почистване на зъбите предотвратява възникването на сериозни проблеми с вашите зъби и венци. Керамичните фасети са едни от най-щадящите естетични възстановявания за тъканите на естествения зъб и венците, достъпни къмм момента в стоматологията. Освен това са изключително здрави и издръжливи, така че не се притеснявайте, че можете да ги повредите по време на четкане. Всяка неабразивна флуоридна паста за зъби е подходяща за почистването на фасетите.

Почистването сутрин и вечер е най-важната гаранция за дълъг живот на вашите фасети.

2) Ако знаете, че страдате от бруксизъм или “скърцате” със зъби нощем, задължително уведомете вашия стоматолог.

Стискането или скърцането със зъби е често срещан проблем, който пациентите в много ситуации подценяват. Ако не се обърне внимание на този проблем, след време пациентите биха могли да започнат да се оплакват от често главоболие, повишена чувствителност на зъбите, изтриване и дори отчупване на цели части от зъбите.

Фасетите, макар и изключително здрави, не могат дългосрочно да запазят своята цялост при подобен вид натоварване.

Облекчаването на този проблем в всъщност лесно и изключително достъпно. Стоматологът взима отпечатък от захапката на пациента и в лаборатория се изработват специални прозрачни шини, които предпазват зъбите от по-голямо изтриване. За направата на индивидуалните шини се използва тънка пластмаса. Шините не се носят постоянно, а най-вече по време на сън. За още по-добри резултати препоръчвам на своите пациенти да комбинират носенето на шини с различни техники за намаляване на стреса, като медитация, йога или просто ефективна почивка.  

3) Не проспускайте редовните профилактични прегледи при стоматолог

Около седмица след като бъдат фиксирани за постоянно фасетите е добре да посетите вашия стоматолог за контролен преглед. Това посещение е изключително важно, защото дава възможност на зъболекаря да оцени поставянето на керамичните фасети и да види отговора на тъканта на венците. Не се притеснявайте да зададете всички въпроси, които са възникнали у вас по отношение на новата ви усмивка. Препоръчвам ви да запазите ритъма на редовни прегледи и почистване на зъбен камък на всеки 6-8 месеца, за перфектни и дълготрайни резултати.

И най-важното - наслаждавайте се на новата си усмивка и не се колебайте да я използвате във всяка ситуация. Винаги помага :)

Етикети

стоматология,