Полезно

6 интересни факта за керамичните фасети, които може би все още не знаеш

Софиен Риахи | мар 18, 2019 | Интересни факти, Керамични фасети
6 интересни факта за керамичните фасети, които може би все още не знаеш

Ако обмисляте различни варианти за подобрение на усмивката и сред тях е лечението с фасети, има няколко важни неща, на които трябва да обърнете внимание.

Фасетите представляват тънки керамични люспички, които покриват плътно предната част на зъбите. Фасетите служат най-вече за коригиране на несъвършенства в усмивката като придават на зъбите оптимална форма и цвят според характеристиките на лицето на пациента. Това лечение в днешно време е един от най-ефективните начини да си подарите перфектната усмивка, за която винаги сте мечтали.

За да прецените дали керамичните фасети, са опцията за корекция, от която се нуждаете, в следващите редове бих искал да обърна внимание на 7 важни факта за този вид лечение.


1. Лечението обикновено отнема повече от едно посещение

Пациентите не трябва да очакват да излязат с перфектно изглеждащи зъби, веднага след първата консултация.
Има няколко важни стъпки, които трябва да бъдат извършени, преди да бъдат фиксирани финалните възстановявания.
Като начало се прави анализ на усмивката, на зъбите, захапка и венци, за да се уверим, че подобен вид лечение е най-подходящото за пациента.
В някои ситуации бихме могли да намерим дори още по-малко инвазивно решение на проблема, който бихме желали да коригираме. Например за подобряване на цвета в определени случаи бихме могли да направим няколко процедури избелване, които също да бъдат достатъчно ефективни. Или при леки отчупвания в ръбчето на предните зъби можем да прибегнем до възстановяване с композит - същият материал, от който се изработват фотополимерните пломби. При нужда от по-големи корекции и желание за наистина дълготрайни резултати за много пациенти най-правилното лечение остава поставянето на фасети.

2. Вашата нова усмивка ще бъде изцяло персонализирана

Една от причините, поради която фасетите изглеждат толкова естествено и красиво, е, че всеки проект е индивидуален и е създаден спрямо чертите на лицето на пациента и линията на неговата усмивка.
Фасетите са чудесен избор, когато целим цялостна промяна във формата или цвета на зъбите. За да бъде изготвен вашият индивидуален дигитален и физически дизайн на усмивката се налага стоматологът предварително да събере значително количество информация под формата на снимки и видеа. В зависимост от наличната в кабинета техника в това посещение зъболекарят взима аналогов или дигитален отпечатък.
Аз лично предпочитам вземането на дигитален отпечатък, защото то е много по-точен и самата манипулация е изключително комфортна за пациента. В Sofien Riahi Dental Clinic разполагаме с 3D скенер, който запечатва 3D изображение на зъбите и захапката на пациента, който в последствие да използвам за създаването на индивидуалния дизайн. Това ми позволява още при следващото посещение да тестваме на живо как изглежда и се чувства пациентът с изготвения за него дизайн още преди да сме започнали реално работа по самите зъби.

3. Пациентите трябва да носят временни фасети за няколко седмици

Преди да бъдат фиксирани за постоянно финалните фасети, препоръчвам да се даде на пациента възможност да направи своеобразен “тест драйв” на новата си усмивка. За целта за период от една до няколко седмици е добре той да носи временни фасети, които напълно отговарят по форма на постоянните. Тази проба спестява много неприятни изненади при окончателното фиксиране на постоянните фасети и гарантира перфектни резултати на финала на лечението.

4. Няма да изпитате болка по време на лечението

Вярвам, че създаването на новата усмивка трябва да бъде един наистина приятен процес, както за стоматолога, така и за пациента и в него болката определено няма място.
За да бъде спестен всякакъв дискомфорт по време на подготовката на зъбите за поставяне на фасети, препоръчвам поставянето на упойка по време на работа.
За да съм сигурен, че моите пациенти не усещат дори самото поставяне на упойката, аз дори обезболявам предварително венеца с друга специална упойка (подобна на кремче), която се поставя локално и даже има приятен вкус на ягода :) Лечението без болка е определено важна част от моята представа за съвременно стоматологично лечение.

5. Не всички фасети изискват изпиляване на емайла

Съществуват ултра-тънки видове фасети, които не изискват каквото и да е изпиляване на зъбния емайл. Те се наричат non-prep фасети и са подходящи например при пациенти с по-големи разстояния между зъбите.  

6. Фантастичните резултати в края на лечението са в пряка зависимост от подготовката и опита на стоматолога

Поставянето на фасети е естетична процедура, но в същото време не трябва да забравяме, че това е и сериозно стоматологично лечение с дългосрочни и невъзвратими последствия.
За да сте сигурни, че ще носите новата си усмивка със самочувствие и удоволствие в края на лечението, ви съветвам да отделите достатъчно време и внимание при избора на естетичен стоматолог.
При първоначалната консултация поискайте да разгледате портфолиото му от предишни случаи и не се притеснявайте да задавате въпроси.
Все пак това е вашата усмивка и само вие можете да решите на кого можете да се доверите и как най-правилно да се погрижите за нея.

Етикети

стоматология,