Полезно

За керамични фасети. Ти попита, д-р Риахи отговори

Софиен Риахи | мар 21, 2019 | Интересни факти, Керамични фасети
За керамични фасети. Ти попита, д-р Риахи отговори

Какво се случва със зъбите ми след поставянето фасети и възможно ли е да получа някога кариес?

За да бъде поставена фасетата от предната повърхност на зъба се изпилява прецизно под половин милиметър. Веднъж фиксирана границата между нея и естествения зъб се полира до съвършенство, което фактически я превръща в неразделна част от зъба. С фасети или без, нашите зъби се нуждаят от ежедневна грижа и правилно почистване, за да ги предпазим от поява на кариес. Редовните прегледи при стоматолог и приемането на по-малко захар и киселинни сокове и храни са също важни фактори за предотвратяване на сериозни проблеми с нашите зъби и венци.

Колко дълготрайни са порцелановите фасети?

Фасетите биха могли да ви служат дори и цял живот ако се грижите правилно за усмивката си . Дълготрайният резултат от лечението е в пряка зависимост от състоянието на естествените зъб под фасетите и състоянието на венците.

В случай на отчупване на някое ръбче от керамичната фасета, тя лесно може да бъде подменена, без това да налага смяната на всички останали възстановявания.

Ако поставя керамични фасети само на горните си зъби, няма ли долните ми зъби да изглеждат по-различни като цвят?

Това със сигурност е въпрос, който ще трябва да бъде обсъден със стоматолога по време на оценката и планирането на дизайна на новата ви усмивка. Ако долните зъби не се нуждаят от съществена корекция и захапката ви е правилна, бихте могли да изберете поставянето на фасети единствено върху горната челюст.

При подобни ситуации, често планирам за своите пациенти няколко избелващи процедури на долните зъби, като по този начин разликата в цвета на горна и долна челюст, ако изобщо съществува, е напълно незначителна.

Оцветяват ли се порцелановите фасети от напитки като чай, кафе или червено вино?

Порцелановите фасети никога няма да променят цвета си. Керамиката е материал, който не позволява натрупване на пигменти по повърхността, както при естествените зъби например, които имат пореста структура и с времето променят цвета си.

Етикети

стоматология,